Factures rectificades i abonaments: quan usar una o l'altra?

Sovint ens trobem que hem de fer factures rectificades i abonaments però en algunes ocasions ens és complicat diferenciar-ho. És possible que en algun moment hagis comès un error  a l’emetre una factura. Si l’has detectat a temps, pots esborrar-la o eliminar-la i tornar-la a fer. Però, en alguns casos, això ja no és possible. És en aquest moment, i depenent de l’estat, que s’ha de fer una factura rectificada o un abonament.
Com que sabem que aquesta és una practica que es pot donar, en aquest article et volem donar les directrius bàsiques perquè puguis diferenciar les factures rectificades i abonaments.

Factura rectificada: què és i com es fa?

Aquest tipus de factura es prepara només quan s’ha produït un error en una factura emesa i es vol rectificar. Es podrà fer en cas que:

  • Hi hagi un error en el tipus de retenció de l’IRPF.
  • Hi hagi un error en el tipus d’IVA aplicat.
  • Quan l’import a cobrar sigui erroni.

Si en algun moment has comés un d’aquests errors al generar una factura, has d’emetre una factura rectificada amb les condicions i els imports correctes.
Per fer una factura rectificada s’ha de tenir en compte que:

  • S’ha d’especificar que es tracta d’una factura que rectifica una altra. En aquest cas, es marcarà amb una “R” al davant del número.
  • S’ha d’indicar el número de factura que es vol rectificar, per tant, l’errònia.
  • S’ha d’especificar amb una frase del tipus “la present factura rectifica la factura núm. 00111”.
  • Les factures rectificades han de tenir una numeració especial.

factures rectificades i abonaments

Abonaments: què és i com es fa?

Les factures d’abonament són aquelles que es fan quan es vol subsanar un error que s’ha comés.
Aquest tipus de factura es fa quan:

  • Un client vol retornar un producte
  • Hi hagi un error al preu
  • Quan no s’hagi estipulat bé la quantitat d’IRPF
  • Quan no s’hagi estipulat bé la quantitat d’IVA

Això vol dir que aquest tipus de factura, en abonaments, pot ser, fins i tot, en negatiu. Si el client torna el producte o si li ha de fer un abonament per un error al moment de comptar l’import final, aquesta quantitat s’ha de retornar.
En aquests casos es farà una factura rectificada d’abonament i s’entrarà al quadre comptable.
Una factura d’abonament ha de tenir els següents camps:

  • Especificació de la numeració de la factura que es retorna
  • Import total
  • S’haurà de fer constar la devolució i l’abonament a l’albarà

Ara que ja coneixes en què consisteixen les factures rectificades i abonaments, veiem quina diferència hi ha entre les dues.

Diferències entre factures rectificades i abonaments

En resum, hem vist en quin cas es tracta cada tipus de factura. Ara que ja les coneixem, pots afirmar que, bàsicament, una factura rectificada es farà quan hi hagi un error a l’hora de preparar-la. En canvi, una factura d’abonament es farà quan hi hagi algun desajust, ja sigui de mercaderia o un error numèric.

Com portar un millor control de la comptabilitat

Crear factures pot portar algun tipus de problema que t’obligui a emetre alguna rectificació. Si algun moment t’has vist en aquesta circumstància, has de saber que existeixen programes de comptabilitat que et poden ajudar. I més, ara que ja saps la diferència entre les factures rectificades i abonaments. Per aquest motiu, et volem donar un consell i recomanar-te que utilitzis el QuantumConta, el nostre programa de gestió comptable.

El procediment per fer factures rectificades i abonaments és molt senzill

Només cal tenir en compte en quin cas s’ha de fer cadascuna. Un bon software comptable et pot automatitzar la generació de factures evitant errors. Amb QuantumConta podràs preparar factures d’una forma molt senzilla.
Només et caldrà introduir les dades de facturació del client, el concepte del producte o servei i l’import a facturar. D’aquesta manera, i automàticament, se’t generarà una factura lliure d’errors de càlcul.
A més, amb QuantumConta també podràs gaudir de:

  • Més rapidesa a l’hora de gestionar els processos comptables amb menys errors comptables
  • Augmentaràs de la producció
  • T’ajudarà a prendre decisions empresarials o d’inversió, ja que tindràs en un mateix espai tota la informació del teu negoci
  • Les despeses comptables es reduiran
  • Elaboració d’informes de manera automàtica
  • Tindràs a la teva disposició, i en temps real, tota la informació de la teva empresa

Però no només això: també hi ha molts altres beneficis que et pot aportar un software comptable. Si els vols conèixer, posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Picture of Quantum economics
Quantum economics

Quantum economics nace de la unión de una Asesoría con más de 50 años de experiencia, y una empresa de Desarrollo de Software en la nube con más de 20 años de experiencia.

Tabla de contenidos

Compartir:
Artículos relacionados:

Millorar la productivitat a l empresa és una de les fites professionals més desitjades per als empresaris La productivitat és la relació entre els recursos de l empresa[...]

El model 115 és un dels procediments fiscals més comuns a omplir quan s és empresari Es tracta d una contingència reguladora que afecta a tot aquell que[...]

Les criptomonedes són monedes alternatives i digitals que utilitzen la criptografia Així es pot portar un control de la creació de noves unitats i les transaccions són segures[...]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *