Les criptomonedes i on guardar-les de forma segura

Les criptomonedes són monedes alternatives i digitals que utilitzen la criptografia. Així es pot portar un control de la creació de noves unitats, i les transaccions són segures. Les seves principals característiques? Que són monedes virtuals i descentralitzades, és a dir, que no depenen de cap banc ni entitat.
Cada vegada més gent s’ha decidit a invertir en les criptomonedes. De fet, si estàs llegint aquest text és possible que a tu mateix t’interessi. Si és així, el primer que has de tenir en compte és que no pots guardar-les com monedes tradicionals. Per què? Perquè les seves característiques ho impedeixen:

  • Són virtuals, de manera que no pots desar-les a cap lloc de manera física.
  • Al tractar-se de monedes descentralitzades tampoc pots portar-les a cap banc.

Que pots fer amb elles, llavors? T’ho expliquem.

Moneders o wallets, llocs segurs on guardar les criptomonedes

Aquests moneders porten a terme la mateixa funció que té el teu moneder habitual, però ho fan de forma virtual. Es tracta de hardwares o softwares –depenent del tipus- que emmagatzemen una clau privada que necessites per gestionar les criptomonedes. Aquest punt és important: no és la divisa en si mateixa el que hi ha dins del moneder, sinó la clau per utilitzar-la.
Però són segurs aquests moneders? En principi sí, però, com succeeix a qualsevol àmbit, hi ha empreses més fiables que altres. Per això et recomanem que et quedis amb una que ja sigui coneguda i la gent recomani.
Per altra banda, una pràctica recomanable és la diversificació, i aquí és on parlarem dels hot wallets i els cold wallets. Podríem comparar-los amb el moneder que portes habitualment per fer la compra i el teu compte d’estalvis.
El hot wallet serveix per fer operacions de manera habitual i normalment no tens aquí una quantitat tan elevada. El cold wallet l’utilitzes menys i és aquí on es troba el gruix de les criptomonedes. No és tan problemàtic si et roben del primer, tot i que és millor evitar-ho, però sí que seria un gran problema si fallés la seguretat del segon. Per això et recomanem que el cold wallet l’utilitzis sense connexió a internet.

Quins tipus de moneders hi ha?

Desktop wallet

Es tracta d’aplicacions que descarregues i instal·les al teu ordinador. Són moneders segurs i et permeten tenir el total control de les teves claus. Ara bé, això també comporta una gran responsabilitat perquè no tindràs accés a les criptomonedes si les perds.

Mobile wallet

És semblant a l’anterior, però es guarda en el mòbil. S’ha de fer una consideració al respecte: té un punt d’inseguretat, ja que et poden robar les claus en el moment en que et roben el telèfon. T’aconsellem, doncs, que el facis servir com a hot wallet.

Web wallet

Es tracta d’un moneder al que pots accedir mitjançant el navegador i és el proveïdor del servei el que guarda les claus. Per aquest motiu és molt important escollir una empresa que sigui 100 % fiable.
No el confonguis amb els exchanges, que serveixen per intercanviar criptomonedes. Aquests no són moneders i de fet no aporten cap seguretat per aquesta funció, ja que acostumen a ser focus dels atacs dels hackers. Utilitza’ls per fer els intercanvis necessaris, però no desis aquí quantitats importants de criptomonedes.

Hardware wallet

Són dispositius físics, semblants a un USB o un disc extern, i funcionen connectant-los a l’ordinador. La seguretat d’aquest tipus de moneder és molt alta, de manera que és una de les opcions que et recomanem.

Paper wallet

Aquest és l’últim tipus de moneder del que et parlarem. És la manera clàssica d’emmagatzemar claus, en un paper i xifrades o no. És un mètode molt segur en el sentit de que no ets vulnerable a problemes de la xarxa i no pots ser objecte dels atacs dels hackers. En canvi, sí que has d’anar amb molt de compte per no perdre el paper ni fer-ho malbé. Per altra banda, si te’l robessin seria molt fàcil accedir a les criptomonedes.
Ara ja saps com pots guardar les criptomonedes de manera segura, així com les opcions que tens. Sobre tot, prioritza la seguretat davant de la comoditat, ja que les conseqüències de no fer-ho són importants. Destaquem la importància de distingir entre hot wallet i cold wallet, igual que fas a la teva vida diària, així com de no emmagatzemar les criptomonedes en els exchanges. Aquests són útils en la seva funció, però la seva seguretat no és ni molt menys comparable a la que t’ofereixen els moneders.

Picture of Quantum economics
Quantum economics

Quantum economics nace de la unión de una Asesoría con más de 50 años de experiencia, y una empresa de Desarrollo de Software en la nube con más de 20 años de experiencia.

Tabla de contenidos

Compartir:
Artículos relacionados:

Millorar la productivitat a l empresa és una de les fites professionals més desitjades per als empresaris La productivitat és la relació entre els recursos de l empresa[...]

El model 115 és un dels procediments fiscals més comuns a omplir quan s és empresari Es tracta d una contingència reguladora que afecta a tot aquell que[...]

L entorn digital té una gran importància en la gestió de les empreses Influeix en la seva gestió financera en les campanyes de màrqueting i també en la[...]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *